Stress - en artikel om det at opleve at være ramt af stress

Stress kan komme af mange ting. Nogle gange af forskellige former for pres på dit arbejde, men lige så tit af problemer i dit private liv som du har svært ved at håndtere på en sund måde. Stress er dit systems reaktion på for stor belastning i for lang tid.


Stress er dit systems reaktion på for stor belastning i for lang tid. Som udgangspunkt er stress funktionelt, fordi akut udløsning af forskellige hormoner sætter os i stand til at præstere over evne. Det funktionelle gælder dog kun på den korte bane, hvor det kan være praktisk i forhold til at nå en stram deadline, præstere godt til en eksamen eller undvige en pludseligt opstået farlig situation.


På den lidt længere bane er stress og overbelastning derimod meget skadeligt. Når systemet kører i ekstra højt gear i en længere periode, opstår der psykiske konsekvenser i form af f.eks. søvnløshed, koncentrationsbesvær, dårlig hukommelse, opgivenhed, håbløshed, irritabilitet, angst, depression, tristhed og mental udmattelse. Hele dit system er i alarmberedskab og måske er du konstant opmærksom på problemer, der kan opstå og ting du skal gøre eller undgå at gøre. Det kan også være at du føler dig utilstrækkelig og synes at det er din egen skyld, at du er landet i denne situation.

Fysisk oplever mange hjertebanken, åndedrætsbesvær, svimmelhed, spændinger i nakke og lænderyg, hovedpine, fordøjelsesbesvær i form af opkastninger og/eller diarre og hyppige infektionssygdomme.


Når først du er ramt af stress, er det vigtigt at du kommer ned i gear igen, så hurtigt som muligt. Her er det typisk bedst at gå ned i ”et gear ad gangen”, da for store og pludselige forandringer kan give yderligere stress. Det kan være at du har brug for en periode med færre eller ingen krav og opgaver, både hjemme og på arbejde/studie. Samtidig kan du have brug for hjælp fra en professionel til at se, hvad der er gået galt, og hvilke forandringer der er nødvendige for at du kan komme dig. Jeg hjælper dig med at få øje på hvilke knapper du kan skrue på for at stoppe overbelastningen og leve et mere meningsfuldt og mindre stressfyldt liv i fremtiden.


Det kan være at du er for god af dig/lider af hensynssyge og kommer til at sætte dig selv til side, i højere grad end du kan tåle. Eller måske bekymrer du dig og tager ansvar for en masse ting som du reelt ikke har indflydelse på. Eller noget helt tredje. Disse ting arbejder vi med i samtalerne ligesom jeg kan lære dig teknikker til at berolige og afspænde dit nervesystem og fylde dig med mere ro og energi.


Med venlig hilsen

Pernille Dollerup

Psykologen i Lystrup